Vés al contingut

Història de la secció

Probablement, la secció de l’Ateneu que més gent aglutina és la d’Educació Física.
Cada dia prop de 170 persones d’edats i condicions ben diferents tenen cura del cos i, en conseqüència, de la ment.

En aquesta pàgina trobareu una entrevista a la Margarida Maynau en la que ens feia cinc cèntims de la història d’aquesta secció, des de la seva creació fins a l’actualitat (la Margarida ens va deixar l’estiu de 2013).

  • L’educació física s’ha practicat des de la creació de l’Ateneu?
    Sí, un dels fundadors de l’Ateneu, l’any 1979, va ser Ricard Burballa, que a la vegada era vocal de la secció.
  • Quines eren les activitats de la secció?
    Eren activitats enfocades a practicar l’esport a l’aire lliure (ciclisme, muntanyisme, senderisme…)
  • Per tant, no hi havia cap gimnàs com el d’ara?
    No, el local es trobava al carrer Tercio de Nuestra Sra. De Montserrat (actualment carrer Vallès) i no reunia les condicions necessàries. Una vegada traslladada la seu al carrer Pau Claris, la vocal d’aquell moment, l’Elena Cervera, va iniciar la gimnàstica de manteniment de la qual en som la continuïtat. Tot això succeïa l’any 1984.
  • Quan va començar, per tant, el teu contacte amb el gimnàs?
    Fent la substitució de l’Elena Cervera com a monitora.
  • Hi havia molts alumnes, en aquells anys?
    Una dotzena. Era només un grup de tarda, 3 dies a la setmana.
  • I com heu arribat a ser quasi a 200 matriculats?
    Amb molt entusiasme i companyerisme i amb el benentès que, a més de fer exercici de manteniment, eren tots socis de l’Ateneu i hi ha hagut sempre un caliu molt especial.
  • Al principi eres l’única monitora? Com van arribar els altres?
    Sí, primer estava sola, però a mesura que s’hi van anar apuntant més interessats, dels mateixos grups en sortien nous/noves monitors/es. És el cas d’Antoni Baró, Sagrario Blázquez, Cristina Hernández i actualment l’Eulàlia Aláez, Susanna Moix, Sunsi Farreny i jo mateixa.
  • Hi ha alguna altra activitat a més de gimnàstica de manteniment?
    Se’n han fet diverses: gimnàstica rítmica per a nenes, balls de saló i matrogimnàstica, i en l’actualitat Hata Ioga, amb la Carme Gil, i Ioga de Polaritat, amb jo mateixa.
  • Com és el contacte amb la gent de la junta?
    Sempre s’han anat succeint els vocals que fan de representants de les inquietuds i necessitats dels assistents al gimnàs. Han passat com a vocals de la secció Ricard Burballa, Elena Cervera, Glòria Vilella, Begoña Cosculluela, Lali Chamorro, Mª Dolors Miñano, Nora Javornik, Ramona Comes i Montserrat Pérez.
  • Heu pensat en fer activitats com a l’inici?
    Si, estem oberts a qualsevol inquietud dels socis i simpatitzants.
  • Per cert, vau ser candidats a un reconegut premi de Lleida, no és cert?
    Si, vam ser finalistes a la Festa de l’Esport Municipal organitzada per la Paeria. Es tractava del Premi Etèria, com a entitat social.
  • Com veus el futur de l’educació física a l’Ateneu?
    Igual d’optimista que quan vaig començar l’any 1984, comptant sempre amb el companyerisme, l’empenta del bon fer de la gent que confia en les monitores, ja que sense vosaltres, els que llegiu això, no hi hauria secció.
 



 Així mateix, si voleu llegir una altra mirada a la història de la secció i les persones que hi han aportat el seu esforç, podeu consultar l’entrevista a l’exvocal Ramona Comes que es va publicar a la revista Ressò (Ressò de Ponent 204, pp. 30-33) i que podeu trobar en aquest enllaç.