En acabar la Guerra Civil centenars de milers de soldats republicans i persones d’idees republicanes foren enviades als camps de concentració.
Una part va ser alliberada al cap d’uns mesos. D’altres van ser condemnats a llargues penes de presó i uns altres, executats en consells de guerra sumaríssims amb poquíssimes o nul·les possibilitats de defensa.
El Camp de la Bota de Barcelona, al terme actual de Sant Adrià del Besos, va ser un dels llocs d’aquestes execucions amb 1.700 afusellats.
Un dels monuments més importants de la Memòria Democràtica els recorda.
L’historiador Josep Guàrdia i membre de la Secció de Memòria Històrica de l’Ateneu ens parlarà d’aquests fets in situ.
Després de conèixer aquest indret anirem fins a Montjuïc per dinar a la cafeteria del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).
A la tarda gaudirem d’una visita guiada de la col·lecció del museu “Art i Guerra Civil”
El museu ha renovat el seu discurs expositiu i, en paral·lel, ha ampliat el nombre de sales de la col·lecció permanent d’art modern dedicades a l’art produït durant el període de la Guerra Civil espanyola (1936-1939).
En total es mostren 108 peces entre pintures, dibuixos, gravats, fotografies, escultures, paper moneda, juntament amb els nous media, com les publicacions il·lustrades, el cartellisme, el fotomuntatge o el cinema, que es van posar al servei d’un i altre bàndol. Es mostren obres de 43 artistes, alguns dels quals mai s’havien exposat a les sales del museu. Un conjunt de 57 obres de les reserves s’exposen per primera vegada a les sales de la col·lecció permanent. També hi trobem per primer cop obres procedents de dipòsits particulars, així com alguna adquisició recent.
Durant els anys que dura la guerra, molts artistes van decidir no restar neutrals: l’art esdevé una arma poderosa per remoure consciències i sumar adeptes a una o altra causa política.
Tot i les condicions dramàtiques del context, aquesta mobilització va comportar la culminació d’algunes de les aspiracions de l’art modern i de l’avantguarda. La guerra com a motiu desplega tot un programa iconogràfic on destaquen temàtiques com el front de guerra, els bombardejos aeris o les massacres i evacuacions de la població civil.
Inscripcions per correu electrònic a memoriahistorica@ateneulleida.cat a partir del 9 de gener
Preu: 50 € (inclou desplaçament en autocar, dinar i visita guiada al MNAC)
Sortida a les 8.30 h